Behandlingsmetoder

Välkommen till oss, där professionalitet och trygghet ligger i fokus. ​​​​​​

Besöka sjukgymnast

Här nedan kan ni läsa mer om behandlingsmetoderna våra sjukgymnaster arbetar med. Dessa behandlingsmetoder är Mckenzie, kinesiotejp, akupunktur, mobilisering, manipulation, ultraljudsbehandling, Bobath-konceptet, idrottsmedicin och Mtt.

Proklinik Vellinge är en nyuppstartad sjukgymnastklinik med närhet till Trelleborg, Höllviken och Malmö. Varmt välkomna att boka tid hos oss!

Kiroprakter - fysioterapeut/sjukgymnast i Vellinge nära Trelleborg

Mckenzie

Konceptet är en effektiv och strukturerad metod för att diagnostisera och behandla smärtor i rygg och nacke. Tyngdpunkten ligger i egen behandling, där det fokuseras på hur olika rörelser har en smärtlindrande effekt på rygg och nacke.

Det är inte någon komplicerad metod och är därför lätt att utföra i vadagen. Detta är också ett sätt att förebygga framtida besvär i denna region.

Kinesiotejp

Kinesiotejp används främst i samband med rehabilitering, vid ömhet i muskler, senor och vid svullnader. Tejpen ger extra stöd och stabilitet utan att påverka rörelsemönstret eller blodcirkulationen. Det kan också användas i förebyggande syfte, där tejpen kan användas för att hålla leden på plats och förebygga att leden kommer i skadliga och extrema positioner.

Kinesiotejp främjar blodcirkulationen istället för att hämma den som vanlig sporttejp gör.

Kinesio tape - fysioterapeut/sjukgymnast i Vellinge nära Trelleborg
Akupunktur - fysioterapeut/sjukgymnast i Vellinge nära Trelleborg

Akupunktur

Denna behandlingsform kommer från Kina och har använts i många år. Västvärlden har länge varit skeptiska till denna behandlingsform, men har under senare tid blivit en mer vanlig behandlingsmetod mot smärta.

Nålarna placeras på speciella punkter för att bl.a. frigöra endorfiner, som är kroppens egna smärtstillande ämne.

Det används bl.a. mot:

  • Huvudvärk
  • Ledsmärtor
  • Rygg- och knäsmärtor
  • Muskelsmärtor
  • Ökad spänning i muskulaturen
  • När man får behandling med akupunktur används tunna, sterila engångsnålar

Mobilisering

Mobilisering innebär att leden töjs ut, ofta i ytterläget. Detta gör man för att öka rörligheten i leden, samtidigt som det kan verka smärtlindrande.

Efter mobiliseringen är det viktigt att man utför rörelser där man åter kommer ut i ytterläget, för att behålla rörligheten. I rygg och nacke innebär det behandling mellan två kotor.

Axelproblem - fysioterapeut/sjukgymnast i Vellinge nära Trelleborg
Ryggproblem - fysioterapeut/sjukgymnast i Vellinge nära Trelleborg

Manipulation

Fungerar som mobilisering, det är att gå ett steg längre och utföra en snabb rörelse i ytterställningen av leden.

Denna metod används om man har en ”låsning” i leden. ”Låsning” kan vara väldigt smärtsamt och ge andra komplikationer i omkringliggande delar av kroppen.

Ultraljudsbehandling

Ultraljud är ljudvågor som ligger högt över den frekvens som våra öron kan uppfatta. Ljudvågorna ger ett tryck som används för att vibrera, rengöra och flytta på vätskor. Ultraljudet används för att rengöra inflammerad vävnad och flytta fram friskt läkande blod till skadan. Ultraljud ger en omedelbar effekt. Används ultraljud för att starta en läkningsprocess måste detta upprepas några gånger i veckan under en period.

Det används effektivt vid sträckningar, inflammationer, läkning av frakturer på skelettet och vid snabbläkning av sår och operationssnitt.

Ultraljud - fysioterapeut/sjukgymnast i Vellinge nära Trelleborg
Vi erbjuder fysioterapeut/sjukgymnast i Vellinge nära Trelleborg

Bobath-konceptet

Det är ett angreppssätt som används i rehabilitering vid neurologiska sjukdomar, skador eller stroke. Åtgärderna riktar sig mot patientens problem med att röra sig, problem med muskelspänning (tonus) samt problem med att utföra aktiviteter i dagliga livet.

Idrottsmedicin

Många aktiva, som tränar antingen på motions- eller elitnivå går och dras med småskador och krämpor. På lång sikt kan dessa leda till skador som gör att du inte kan fortsätta träna eller tävla. Vi utreder, vägleder, behandlar och rehabiliterar idrottsutövare på olika aktivitetsnivåer.

Vårt mål är att få tillbaka dig till din tidigare aktivitet så snabbt som möjligt. Behandlingen består oftast av träning med komplement av olika behandlingsmetoder.

fysioterapeut/sjukgymnast nära Trelleborg för knäproblem
fysioterapeut/sjukgymnast nära Trelleborg - Vi hjälper dig

Mtt (medicinsk träningsterapi)

Medicinsk träningsterapi är en behandlingsmetod där aktiva dynamiska övningar används för att behandla olika smärttillstånd i kroppen. Träningsprogrammet som läggs upp behandlar smärta, nedsatt rörlighet, ökad uthållighet och styrka samt ökad funktion i dagliga aktiviteter. Det är också behandling för att öka stabilitet och koordination.

MTT-behandlingen är alltid individanpassat så att patienten känner sig trygg och säker på att klara behandlingen.

Kom kontakt med oss!