Severs Syndrom
Solemaids / Severs Syndrom
Är detta någonting som ni känner igen från ert eget barn eller känner någon annan som har detta problem, hör gärna av er till oss och boka in en tid för undersökning och utprovning av sulor.
Vi är 1 av 3 kliniker i Sverige som säljer och utprovar dessa sulor. 90 % av de som provat Solemaids har omedelbar lindring av smärtorna.
Sulorna har så bra behandlingseffekt att vi utlovar 6 veckors behandlingsgaranti. Detta betyder att har inte produkten den önskade effekt, får ni lämna tillbaka sulorna och få pengarna tillbaka.
Severs syndrom är en överbelastningsskada i hälbenets tillväxtzon som drabbar många barn i åldern 7-16 år. Den ger smärta i bakre delen av hälen, speciellt vid aktiviteter där löpning och hopp ingår. För att hälbenet skall kunna växa finns där en mindre stabil zon som under tillväxtåren är känslig för överbelastning. Severs syndrom ses oftast hos aktiva barn som dyrkar idrott, men kan även drabba icke idrottsaktiva barn. Smärtan kan förekomma både under och efter aktivitet. Vissa har sådan kraftig smärta att dom inte kan utföra sin idrott eller vara med på gympan i skolan. Detta syndrom är relativt okänt och vetenskapen om behandlingseffekt likaså. Statistik visar att var fjärde barn i en idrottsförening och var tionde barn i en skolklass lider av smärta som tyder på att det kan vara Severs syndrom.
- Ont i bakre delen av hälen, vanligtvis på sidorna, baktill och /eller under.
- Mer smärta under eller efter aktivitet som innehåller löpning och hopp.
- Hälgång ökar smärtorna.
- Smärtorna minskar av att gå mer på framfoten.
- Det känns bättre att gå med skor och tofflor än att gå barfota.
- Smärtorna minskar vid vila
- Kan drabba ena eller båda hälarna.
Vid Severs syndrom förekommer smärtan i hälens bakre del. Framför allt gör det ont på hälbenets sidor eller baksida nedanför fästet av hälsenan och ibland även under hälen.
Smärtorna brukar börja med ömhet i hälarna timmarna efter att barnet har sprungit eller varit aktivt. Efter en tid börjar barnet även ha ont medan barnet är aktivt.
Hos vissa är smärtan så kraftig att barnet går på tårna för att avlasta hälen. Vila gör att smärtan minskar men återkommer under aktivitet. Skadan är vanligast hos barn som tränar fotboll, handboll, basket, badminton och gymnastik då dessa sporter innebär mycket hopp och löpning.
Severs syndrom uppstår då tillväxtzonen i hälbenet utsätts för överbelastning, vilket ofta sker genom upprepade hårda stötar från underlaget. Tillväxtzonen är känslig och klarar inte alltid av den hårda belastning som den utsätts för.
Det är under 7-16 års ålder som tillväxtzonen är känslig och mest under de år som barnen växer som mest. När barnet har vuxit färdigt har tillväxtzonen fyllt sin funktion och försvinner och därmed försvinner även Severs skada. Hälen tål nu åter tuff belastning.
Barn som har så mycket smärtor att det hindrar aktivitetsnivån bör söka hjälp hos fysioterapeut.
Överbelastningen läker ut av sig själv, så prognosen är god. Det kan dock variera mycket på hur länge man är drabbad av detta syndrom, allt från några veckor till flera år.
Ibland kan smärtorna återkomma efter period av symtomfrihet. Efter 16 års ålder ses inga besvär då tillväxtzonen stabiliserats och därmed förkalkat hälbenet.
Vissa kan få ett utskjutande ben vid hälsenefästet som ger besvär, detta måste behandlas operativt.
Diagnosen ställs genom anamnes och kliniska undersökningar. Hos oss kan du boka tid utan remiss. Diagnosen kan inte ställas genom röntgen.
De kliniska tester som utförs för att ställa diagnosen är palpation på tillväxtzonen, palpation på bakre delen av hälen och hälgång.
Vill du testa ditt barn se denna video från Solemaids.se
Solemaids har utvecklat en sula som gör att hälen får avlastning, vilket minskar smärtorna i hälen. Sulorna tar bort trycket från den bakre delen av hälen med hjälp av en kil som får hälarna att ”sväva”. Trycket flyttas längre fram på foten och bort från de irriterade hälarna.
Du kan tyvärr inte stretcha eller träna dig ifrån skadan. Du kan vila för att minska smärtorna, men detta rekommenderar vi inte då fysisk aktivitet är viktigt för barnets hälsa, både fysiskt och psykiskt.
Man kan använda sulorna till vuxna med hälsmärtor som hälsporre eller liknande. Men då sulan är utväcklat för barn med Servers syndrom kan vi inte ge någon behandlingsgaranti. Man kan dock inte köpa sulan innan vi har provat om den kan minska besvären på kliniken.